Att få ett invaliditetsintyg

11 mars 2022 Lily Hansen
invaliditetsintyg

editorial

Det är troligtvis ingen rolig uppgift att få ett invaliditetsintyg. I texten nedan kan man läsa lite om hur det går till, men man kan även ta och kika lite på följande länk: https://www.invaliditetsintyg.se/. Det kan säkerligen ge en och annan insikt.

För det första måste man ju vara så skadad att man behöver ett intyg. Bara det vittnar om att man redan har det tufft. Ingen vill ju vara invalidiserad. Men det kan man bli av olika anledningar. En invaliditetsundersökning sköts vanligtvis av en ortoped. 


Vad innebär det då att vara invalidiserad?

Det första man kommer att tänka på är nog att man inte har en fullt fysiskt fungerande kropp. Men man kan även vara psykiskt invalidiserad, till exempel om man råkat ut för ett svårt trauma. Det är vanligt i samband med krig. Lika vanligt är det om man drabbats av överfall eller en bilolycka. 

Har man råkat ut för någon form av olyckshändelse ska man omedelbart låta sig undersökas av en läkare. Det gäller att dokumentera allt från första början. Det är bättre att skriva ner allt även om det inte blir en invaliditet av det hela. Då behöver man ju inte heller ett invaliditetsintyg.

 

invaliditetsintyg

 

Hur tänker ett försäkringsbolag?

Har man en olycksfallsförsäkring kan man ha rätt till ersättning. Då gäller det att det finns nedtecknat vilka bestående besvär man fått. Det innebär alltså att man ådragit sig permanenta skador som inte försvinner eller kan tränas bort. 

Tidigast ett år efter olyckshändelsen kan försäkringsbolaget ta ställning till om man är berättigad till ersättning. Då bokas tid för en invaliditetsundersökning. Lägsta invaliditet brukar vara 5 procent och högsta är 100 procent. För att man ska vara aktuell för en sådan undersökning ska en läkare ha skrivit en journal. Själv ska man ha skrivit en berättelse om hur vardagen har förändrats. 

Fler nyheter