Även vuxna kan reglera sina tänder

10 februari 2022 jonas olsson
Tandreglering

editorial

Tandreglering är vanligast på barn men även vuxna kan ha tandställning. Det finns flera orsaker till att man vill eller behöver reglera tänderna. En av de vanligaste orsakerna är att man har någon typ av bettfel, som över- eller underbett. Men man kan även behöva reglera sina tänder av estetiska skäl och för att få en bättre självkänsla. Att reglera sina tänder av estetiska skäl kan vara lika viktigt som av medicinska och praktiska, särskilt om man undviker att le eftersom man skäms över sina sneda tänder. 

Tandreglering för barn och ungdomar är kostnadsfri om den sker av medicinska skäl, ibland även av estetiska skäl. Men vuxna måste däremot själva betala för sin tandreglering. Fast sker den av medicinska skäl kan man få ett visst bidrag genom tandvårdsförsäkringen och högkostnadsskyddet. Är man vuxen och vill reglera sina tänder ska man uppsöka en tandvårdsklinik som är specialiserad på ortodonti.

 

Tandreglering

 

Idag finns det flera olika tandställningar som även är osynliga

Förr i tiden var tandreglering för många förknippat med en viss plåga och pinsamhet. Men så är det inte längre och idag finns det flera olika tandställningar att välja mellan. Vissa av dem är praktiskt avtagbara, och även nästintill osynliga. 

Invisalign tandställning kallas en av de mer populära. Den består av olika genomskinliga plastskenor som dessutom är avtagbara. Den genomskinliga plasten gör att tandställningen näst intill är osynlig. Att den går att ta ut gör det också enklare att hålla tänderna riktigt rena. 

Den klassiska rälsen finns fortfarande kvar men det finns också fasta tandställningar som är osynliga och som fästs på insidan av tänderna. Vilken tandställning man ska ha beror på ett flertal olika faktorer. Men vanligt är att man tillsammans med sin tandläkare diskuterar fram den bästa lösningen. Det kan kosta en hel del att reglera tänderna men vissa tandläkare erbjuder också förmånliga avbetalningsplaner.

Fler nyheter