Bygga hållbart för framtida behov

27 augusti 2020 jonas olsson
Bygga hållbart för framtida behov

Att använda stål för byggnader har på något sätt alltid varit modernt. Det gäller allt sedan starten med att bygga järnvägsstationer på 1800-talet. De var skrytbyggen med vackra detaljer och ortens stolthet. Vi tycker de är gamla och kanske till och med överspelade, men de var naturligtvis high tech på sin tid. Det här följdes av skyskraporna, som hade varit omöjliga att resa utan byggnadssmide och starka stålbalkar. Lägg sedan till uppseendeväckande brobyggen, extrema köpcenter eller bostadshus av profilerade arkitekter. Det verkar alltid ligga rätt i tiden att bygga med det tidlösa materialet stål. 

 

Digital teknik och smarta tjänster

I ett hus är det inte bara stommen, utan även VVS, tak och vitvaror och tv-apparater som är av stål, helt eller delvis. Materialet kan kombineras med glas, trä eller andra galvaniserade produkter. Stål kan återvinnas till 100% och många rivna hus har återuppstått i nya byggnader. Ingen vet förstås vad framtiden för byggnadssmide har att erbjuda, men det finns några trender.

Som i många andra branscher förändras byggbranschen av appar, drönare och robotar. Farliga moment behöver inte göras av människor eller kan i alla fall övervakas bättre vilket skapar en tryggare arbetsmiljö. 

 

 

Pelare, stålstommar och andra konstruktioner

Att prefabricera delar till byggnader är ett annat sätt att producera säkrare och billigare. Så kallad off-site konstruktion passar för hus med många parallella sektioner. Det kan vara sjukhus, skolor eller hotell, där alla våningar är desamma i princip. I en färdig ram sätter man till exempel in badrum, fönster eller VVS och andra system.

När delarna ska fogas samman på plats, är alla verktyg och det material som krävs redan där, ungefär som på stationerna i en bilfabrik. Detta minskar avfallet och ökar produktiviteten. En version av detta är att göra rummen helt kompletta med sådant som vatten och el innan de fogas samman.

Fler nyheter