En kort historik över neonskyltar i Göteborg

19 november 2022 Helen Johansson

editorial

Historiken bakom neonskyltar i Göteborg

I början av 1900-talet låg Göteborg i framkant när det gällde en ny och spännande teknik: neonskyltar. Dessa ljusa, färgglada skyltar liknade ingenting som världen någonsin hade sett tidigare och de blev snabbt en del av livet i Göteborg. I dag är Göteborg fortfarande hemvist för ett stort antal neonskyltar, varav många är över 100 år gamla. Här är en kort historia om hur dessa fascinerande delar av tekniken kom till. Så lått oss ta ett titt på neonskyltar i Göteborg.

image

En symbol för det växande företagandet

På 1900-talet var Göteborg en industristad full av skorstenar och fabriker. Gatorna var fyllda av sot och smuts och luften var tjock av föroreningar. Mitt i allt detta mörker började de första neonskyltarna dyka upp. De installerades på byggnader och skyltfönster och lyste upp staden som aldrig förr.

Neonskyltarna blev snabbt en symbol för Göteborgs blomstrande affärsliv. De sågs som moderna och sofistikerade och drog till sig uppmärksamhet från hela världen. Tyvärr slog den stora depressionen hårt mot Göteborg och många företag tvingades stänga. Som en följd av detta släcktes eller monterades många av stadens neonskyltar ner.

På senare år har intresset för att bevara Göteborgs neonhistoria ökat. Det finns nu flera organisationer som ägnar sig åt att restaurera och underhålla stadens kvarvarande skyltar. Dessa grupper har också arbetat för att skapa nya neonskyltar för Göteborgs snabbt växande antal barer och nattklubbar. Tack vare deras insatser är Göteborg återigen på väg att bli känt som en stad av ljus.

Neonskyltar är en ikonisk del av Göteborgs historia. Under en stor del av 1900-talet var de en symbol för stadens blomstrande näringsliv. I dag restaureras och underhålls de av hängivna grupper av entusiaster. Tack vare deras insatser är Göteborg återigen på väg att bli känt som en stad med ljus. Tack för att du läste och hoppas detta blogginlägg var till någon hjälp!

Fler nyheter