Någon som stöttar i svåra stunder

26 juli 2020 Lily Hansen
Någon som stöttar i svåra stunder

Vi vet alla att vi en gång ska lämna jordelivet. Många konstaterar sakligt detta faktum för egen del, men när en närstående eller familjemedlem ska begravas, då ställs saken ändå på sin spets. Känslorna tar överhanden och det kan vara svårt att tänka klart. Hur var det nu med min gamla mors testamente? Hade min bror särskilda önskemål om urna eller gravplats? Om det hände plötsligt eller var dramatiskt, så är det särskilt viktigt att få hjälp med det praktiska. Det finns ett antal förberedelser som de flesta kan och bör göra. Prata igenom saken i familjen innan kontakten tas med officiant och begravningsentreprenör. 

 

Våga ställa frågorna

Det är inte ovanligt att äldre människor skriver ner eller åtminstone nämner hur de vill ha det. Många anger både valet av psalmsånger och önskemål om minneslund bland annat. Det finns något som kallas Vita arkivet och Begravningsarkivet. Där kan den här informationen finnas. Försök hitta och ta med önskemålen till första mötet med en begravningsbyrå i malmö. Andra rimliga frågor är förstås var begravningen ska äga rum, om aska ska spridas och om storleken på ceremonin. Vill du och de andra närstående ha en minnesstund efteråt? Vilka ska bjudas in? Ibland behöver man kontakta länsstyrelsen eller andra myndigheter för att reda ut detaljerna. 

 

Förändrade traditioner

I Sverige är kyrkliga begravningar vanligast, men många väljer borgerliga och den andelen växer. 2012 ändrades lagen, det får bara gå en månad mellan dödsfallet och gravsättning eller kremering. Det gjorde att det sistnämnda ökade kraftigt. Såväl muslimska som judiska bekännare vill begrava de döda snabbare än vad som varit brukligt i Sverige. Olika traditioner måste samsas och det blir en del kompromisser eftersom dödsfall måste registreras och hanteras i olika system innan släktingar och vänner kan ta farväl. Dödsboet är vad som brukar gå till betalning av begravningen. 

Fler nyheter