Ut med gammalt och in med nytt

27 juli 2020 jonas olsson
Ut med gammalt och in med nytt

Ibland är saker ivägen för det du vill förverkliga. Det kan gälla allt möjligt: en utbildning, ett inköp eller hur du vill inreda ditt hem. Att göra om och renovera hus eller bostadsrätt är nästan en folksport i Sverige. Under lång tid har de flesta investeringar i hemmet varit en god affär. Rätt ofta innebär en förändring av planlösningen att du river ut gammalt, monterar ner väggar, förändrar en dörröppning eller flyttar fönster i en yttervägg. Tyvärr är det en hel del som kan gå snett, men allt har givetvis en lösning.

 

Smarta och säkra metoder

Det förekommer fortfarande att stora hus och kvarter rivs på gammalt sätt. Vi har alla sett gamla svartvita filmer med rivningskula som träffar en vägg och allting rasar samman i en dammande hög. Nu för tiden görs detta med lite mer finess – ibland vid rivning på begränsade ytor eller förändringar inomhus av olika slag. Det gäller till exempelvis vid betonghåltagning i Stockholm. Ta kontakt med ett sådant företag för att diskutera vad som är möjligt, hur det ska gå till och vad kostnaden blir. Som villaägare eller i bostadsrätt har du möjlighet till ROT-avdrag när du vill komma igenom en vägg eller komma åt isolering och kablar i trossbotten. 

 

 

Bara att sätta igång?

För bostadsrättsinnehavare är det ganska tydligt vad som är tillåtet. Att måla, tapetsera eller byta vitvaror i köket är inga problem. Inte heller fasadmålning eller underhållsarbete som styrelsen brukar hantera utan diskussion. Har du villa är naturligtvis frihetsgraden större, men kolla ändå om det krävs bygglov för det du planerar göra. Ibland finns restriktioner för vissa typer av hus som anses ha ett bevarandevärde. Det kan vara stilen eller färgen som länsstyrelsen vill skydda. Grundregeln är att alltid diskutera frågan om du känner dig det minsta osäker. Hellre en gång för mycket än tvärtom.

Fler nyheter