Vikten av ett äktenskapsförord

18 mars 2022 Theodor Selimovic

editorial

Att träffa kärleken i sitt liv är underbart och att knyta äktenskapet ännu mer. När två individer bestämmer sig för att dela resten av sina liv tillsammans är det ofta med en härlig framtidstro och förväntan. Men som vi alla vet är livet oförutsägbart och fullt av överraskningar. Därför kan det vara klokt att se över juridiska aspekter för att säkra både din och din partners framtid ekonomiskt. Äktenskapsförord kan vara en sådan säkerhetsåtgärd. Men vad är ett äktenskapsförord och varför kan det vara viktigt?

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett juridiskt dokument som reglerar vilken egendom som ska vara giftorätt respektive enskild egendom i ett äktenskap. Det innebär att de tillgångar som klassas som enskild egendom inte kommer att ingå i en eventuell bodelning vid en skilsmässa eller vid en make/makas bortgång. Detta dokument behöver inte vara omfångsrikt eller detaljerat, det räcker att det klart och tydligt framgår vilken egendom som är vem sin.

Fördelarna med ett äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord, även känt som en äktenskapsförlikning, kan erbjuda flera betydande fördelar för de som väljer att skapa det. Först och främst ger det äkta makar möjlighet att klargöra och definiera hur deras ekonomiska förhållanden ska regleras under äktenskapet och i händelse av en eventuell separation eller skilsmässa. Här är några av de fördelar som ett äktenskapsförord kan erbjuda: Ett äktenskapsförord kan användas för att tydligt definiera vilka tillgångar och egendom som ska betraktas som enskild egendom, vilket innebär att de inte delas vid en skilsmässa. Det ger varje partner möjlighet att behålla och skydda sina egna tillgångar. Genom ett äktenskapsförord kan makar definiera regler för hur ekonomiska frågor hanteras under äktenskapet. Det kan inkludera fördelning av inkomster, ansvarsfördelning för gemensamma utgifter och sparande, och hur skulder ska hanteras. Ett äktenskapsförord kan minska risken för rättsliga tvister och konflikter vid en eventuell skilsmässa genom att förtydliga förmögenhetsfördelningen i förväg. Det kan spara tid, pengar och känslomässigt lidande. För de som har familjeegendom eller arv de vill behålla inom familjen, kan ett äktenskapsförord vara ett användbart verktyg för att se till att dessa tillgångar inte påverkas av äktenskapet. Äktenskapsförord är flexibla och kan anpassas efter varje paret unika situation och önskemål. De kan ändras under äktenskapet om behovet uppstår.

Äktenskapsförord

Behöver alla ett äktenskapsförord?

Vare sig man vill tänka på det eller inte, är sanningen den att livet kan ta oväntade vändningar. Det kan vara bekvämt att avfärda ett äktenskapsförord som onödigt när allt går bra, men det är också under dessa omständigheter det är bäst att diskutera och besluta om ett. Ingen vill naturligtvis tänka på separation eller död, men det handlar inte om pessimism, utan realitet och framförallt — ansvar. Så, behöver alla ett äktenskapsförord? Kort sagt, ja. Det är alltid bättre att vara förberedd och att ha en tydlig plan för alla eventualiteter gör inte bara livet enklare och mindre stressigt, men ger också sinnesro.

För att formalisera ett äktenskapsförord krävs det att det skrivs ner och undertecknas av båda parter och att det sedan registreras hos Skatteverket. Om processen känns överväldigande eller komplicerad kan det vara värdefullt med juridisk rådgivning. Nordins Juristbyrå är ett pålitligt alternativ där du kan få professionell hjälp med äktenskapsförord och många andra juridiska tjänster.

Fler nyheter